dimecres, 7 d’octubre del 2009

El Sol com a gènesi de totes les energies

Edu3.cat


 
El Sol, l'astre rei, és font de vida i de totes les energies que fem servir. L'espai "Energi K" descobreix les utilitats energètiques que té.

Des de fa milions d'anys, el Sol emet llum i calor provinents de les reaccions nuclears que es produeixen en el seu interior. En aquestes reaccions, l'hidrogen es converteix en heli. El Sol té 110 vegades el diàmetre de la Terra i és el seu nucli el que produeix el 90 % de l'energia. A banda de ser font de vida, l'efecte del Sol sobre la Terra comporta una sèrie de fenòmens que originen, de manera directa o indirecta, totes les fonts d'energia.

El meteoròleg Eloi Cordomí explica que el Sol és la principal font d'energia que tenim al planeta Terra. El Sol, per exemple, escalfa l'aire i l'aigua dels oceans, i això fa que es formin els núvols de precipitació, que poden deixar pluges. Si aquestes pluges cauen sobre les muntanyes, seran aprofitades pels rius i després aniran als embassaments. Als embassaments s'hi pot obtenir energia hidroelèctrica, que es pot aprofitar a la llar en forma d'electricitat.

Tant el carbó com el petroli provenen de plantes que van existir fa milions d'anys i que van créixer gràcies al Sol. D'altra banda, l'energia directa que arriba del Sol es pot aprofitar a través de plaques fotovoltaiques o de plaques tèrmiques.

A banda de ser la font de totes les energies, el Sol també és la base dels processos biològics. Gràcies a la radiació ultraviolada del Sol, les plantes fan la fotosíntesi i el cos humà produeix vitamina D.

L'efecte hivernacle és un fenomen natural que permet retenir l'energia del Sol. El problema és que actualment s'emeten més gasos CO2 d'efecte hivernacle i això fa que es quedi més energia a la Terra de la que tocaria, i, per tant, que l'atmosfera tendeixi a anar-se escalfant.

En Cristian ens presenta el seu pais: Moldàvia

En Cristian de 1r B ens ha montat una presentació amb el que ha considerat més important de destacar del seu pais: Moldàvia

Què és l'energia?

Hem estat veient la importància de l'energia en les nostres vides. Una breu introducció del què és l'energia i de la seva importància que ens mostra el programa EnergiK de Tv3.

Edu3.cat



*Nota: per veure aquest video heu de tenir instal.lat el reproductor "Real Player".

L'energia és la capacitat d'un cos per produir un treball. En aquest capítol, l'espai "Energi K" parla de la història i de l'evolució de l'energia.

La primera font d'energia que es va fer servir va ser la llenya, ja que era fàcil de trobar. Però la humanitat ha estat molts segles fent servir la força muscular d'homes i animals com a principal font d'energia, juntament amb molins d'aigua i de vent.

Al segle XIX, amb la Revolució Industrial, es comencen a utilitzar els combustibles fòssils massivament, com ara el carbó o el petroli, perquè donaven millor rendiment.

Avui en dia, la gran despesa energètica posa en perill les reserves de combustibles fòssils i el medi ambient. Per aquesta raó hi ha una investigació constant en el camp de les energies, especialment les renovables.

Carles Blasco, professor de física i tecnologia, aclareix que les energies renovables són totes aquelles que no s'esgotaran mai, com la hidroelèctrica, l'eòlica o la solar. Les energies no renovables són totes aquelles que s'acabaran esgotant i tenen un origen mineral o fòssil, com ara el carbó i el petroli.

Un dels sectors que més energia consumeix és el dels transports. Fins ara, tota l'energia que consumia provenia del petroli, però ja s'ha començat a investigar amb biocombustibles, combustibles d'origen vegetal fets de soja, blat de moro, etc.