dilluns, 12 d’octubre del 2009

L'energia que necessitem per passar un dia

Edu3.cat



La primera font d'energia que es va fer servir va ser la dels homes i els animals, seguida de la llenya per fer foc. Durant molts segles es van fer servir espelmes i llums d'oli o de petroli per a la il·luminació, carbó i llenya per cuinar i escalfar-se i carros per moure's. No és fins a la Revolució Industrial que no hi ha un canvi en el món de les energies. Actualment, l'electricitat és l'energia més utilitzada.

Antoni Martínez, director del Parc de l'Energia, destaca que cal fer un ús eficient de l'energia. La mobilitat forma part de la despesa diària d'energia i és més aconsellable fer servir transports públics, la bicicleta o anar a peu.

Què és l'ecologia?



L'ecologia és la ciència que estudia els éssers vius, el seu ambient, la distribució i abundància, com aquestes propietats són afectades per la interacció entre els organismes i el seu ambient. L'ambient inclou les propietats físiques que poden ser descrites com la suma de factors abiòtics locals, com el clima i la geologia, i els altres organismes que comparteixen aquest hàbitat (factors biòtics).
La visió integradora de l'ecologia planteja que és l'estudi científic dels processos que influencien la distribució i abundància dels organismes, les interaccions entre els organismes, així com les interaccions entre els organismes i la transformació dels fluxos d'energia i matèria.
El 1866 Ernst Häckel va introduir el concepte d'ecologia, compost de les paraules gregues οικος (casa, habitatge, llar) i λόγος (ciència, raó). En un principi, Häckel entenia per ecologia la ciència que estudia les relacions dels sers vius amb el seu medi ambient, però més tard va ampliar aquesta definició a l'estudi de les característiques del medi, que també inclou el transport de matèria i energia i la seua transformació per les comunitats biològiques.
L'ecologia és una ciència multidisciplinària. A causa del seu enfocament en els nivells més alts de l'organització de la vida a la terra i en interrelacions entre els organismes i el seu ambient, l'ecologia utilitza moltes altres branques de ciència, sobretot la geologia i geografia, meteorologia, pedologia, química, i física, principalment. Així, es diu que l'ecologia és una ciència holística, un ciència que uneix per les com la biologia que en aquest enfocament es torna una disciplina subalterna que contribueix al coneixement ecològic.
Un concepte important en ecologia és el d'ecosistema, el conjunt d'éssers vius (comunitat ecològica o biocenosi), el medi físic on viuen (biòtop) i les relacions que s'estableixen entre ells.

Un dels científics i investigadors més importants de l'ecologia va ser Ramon Margalef: fou un biòleg català, que va destacar pel seu treball en els camps de la limnologia, oceanografia i ecologia. És considerat un dels científics més importants de Catalunya de tots els temps i un dels pilars de l'ecologia del segle XX a nivell mundial.


Podem visualitzar aquesta pàgina web sobre ecologia (conceptes bàsics i paper de l'home en el funcionament de l'ecosfera)

L'equilibri entre l'activitat humana i el manteniment dels ecosistemes

Edu3.cat


La xarxa d'espais protegits europeus Natura 2000 és plena d'exemples d'equilibri entre l'activitat humana i el manteniment dels ecosistemes. "El medi ambient" explica en què consisteix aquesta xarxa i parla d'algunes experiències concretes.

La ramaderia extensiva ha suplit durant segles els ramats de cavalls salvatges i de bisons en el paper de mantenidors de les praderies a les grans planes de l'Europa central. Però l'abandó de la ramaderia extensiva ha posat en perill les praderies litorals, en afavorir el creixement arbustiu i de canyissars. Canvia l'ecosistema, i les aus que no poden aterrar marxen. La Reserva Natural de Luitemaa va impulsar un projecte de restauració finançat per la Unió Europea que ha permès el retorn de les aus gràcies al foment de la ramaderia tradicional.

La xarxa d'espais protegits europeus Natura 2000 és plena d'exemples de contribució entre l'activitat humana i el manteniment de l'equilibri dels ecosistemes. Com els arrossars als deltes dels rius ibèrics o l'explotació salina i les piscifactories a Portugal, que preserven els aiguamolls i, de retruc, faciliten l'alimentació a les aus de potes llargues.
La xarxa consta de vint-i-cinc mil zones, que abasten vuit-cents mil quilòmetres quadrats, el 20 % del territori de la Unió Europea. Amb la incorporació de Romania i Bulgària, s'arribarà als vint-i-vuit mil espais, amb un milió de quilòmetres quadrats.

Tot plegat no és pas una qüestió d'estètica, sinó l'intent d'aturar, l'any 2010, la pèrdua de biodiversitat, un símptoma de destrucció de l'equilibri natural, que és el que garanteix la qualitat de l'agricultura, de la pesca, de l'aigua que bevem i de l'aire que respirem.

Què són els ecosistemes?


Un ecosistema és una unitat formada per una comunitat d'éssers vius (la biocenosi) i el lloc físic on aquests éssers vius viuen i es relacionen (el biòtop).... Aquí tenim una explicació del que són els ecosistemes. Unes activitats i un qüestionari a realitzar.

L'ecosistema


Un ecosistema és el conjunt d'éssers vius que habiten en un lloc determinat,les relacions que estableixen entre si, així com les característiques físiques d'un lloc on viuen i les relacions entre el medi i els organismes. Un ecosistema té en compte les complexes interaccions entre els organismes com les plantes, animals, bacteris, algues, fongs i altres. Aquestes interaccions entre els organismes es donen a través del que s'anomena xarxa tròfica o xarxa alimentària que és una sèrie de cadenes alimentàries o tròfiques íntimament relacionades per les que circulen energia i materials en un ecosistema.
Així, s'entén per cadena alimentària o tròfica cadascuna de les relacions alimentàries que s'estableixen de forma lineal entre organismes que pertanyen a diferents nivells tròfics.
D'ecosistemes n'hi ha per tot el planeta.
Passa, però, que l'acció de l'home a una escala fins ara mai coneguda està influint en molts ecosistemes i fins i tot destruint-los. Alguns dels impactes ambientals de l'activitat humana sobre els ecosistemes són:
Controlar el canvi dels ecosistemes pot ser un dels reptes més importants amb els que la humanitat s'hagi d'enfrontar. La protecció dels ecosistemes naturals que queden en parcs naturals i altres àrees protegides és decisiva.