dimarts, 13 d’octubre del 2009

Un repàs a l'energia

 Edu3.cat


Aquest documental tracta de varis aspectes referents a l'energia: el fred a la mediterrània, formes antigues d'energia, revolució industrial, contaminació i diferents tipus d'energia. Ens serveix de repàs i  d'introducció.

Amb els moderns sistemes de calefacció, el fred ha deixat de ser un problema per a l'home. En altres èpoques, però, el fred va ser un dels principals obstacles per a la humanitat. L'home necessitava el foc per escalfar-se i coure els aliments. A partir de la segona meitat del segle XIX, el carbó, el petroli i l'electricitat van contribuir a perfeccionar els sistemes de calefacció.

El Sol és la font energètica per excel·lència. L'home, a més de cremar fusta i originar el fenomen de la combustió, també fa servir energia fòssil, com el carbó mineral, el gas natural o el petroli.

La gasolina produeix fums contaminants, que juntament amb els produïts per la calefacció i les indústries, són més difícils d'eliminar davant una situació d'inversió tèrmica o estancament atmosfèric. Pel que fa al plom que se'n desprèn, una bona part l'absorbeixen les fulles dels arbres.

Cada vegada s'instal·len més plaques solars que permeten acumular energia per a usos domèstics. Un altre sistema utilitzat són les cèl·lules fotovoltaiques, que transformen la llum solar en electricitat que fa funcionar instal·lacions amb exigències modestes.

L'home també ha fet servir ancestralment l'energia eòlica per moure embarcacions o molins de vent. La versió més moderna en són els aerogeneradors, que, agrupats en parcs eòlics, capten l'energia del vent i mitjançant un alternador la converteixen en electricitat.

Altres sistemes per obtenir energia són les centrals elèctriques, que aprofiten la força de l'aigua, i les centrals nuclears, que alliberen l'energia continguda en la mateixa matèria.

Al llarg de la història, l'home ha passat de consumir exclusivament per cobrir les seves necessitats bàsiques a consumir molts watts diaris, especialment després de la revolució industrial.