dimarts, 20 d’octubre del 2009

El problema de les escombraries




"El problema de les escombraries" és un video que ens vol fer reflexionar sobre els aspectes més importants de la contaminació del medi ambient i els danys que ocasiona en el sistema ecològic. El problema de les escombraries: possibilitats i límits del reciclatge.
Edu3.cat



Aquí tenim un enllaç curiós que ens comenta el problema de les escombraries una mica en clau d'humor, però de manera impactant: L'era de les escombraries.


En aquest petit documental "Història de les escombraries"  ("The history of the stuff" d'Anine Leonard) s'exposen de manera senzilla i entenedora les diferents raons per les que el sistema econòmic basat en el consumisme és insostenible i està afectant greument al planeta:






Salvem la Terra


El futur de la Terra es troba a les nostres mans!

Us presento un portal d'Internet anomenat "Salvem la Terra" que intenta que siguem conscients de les fragilitats del medi ambient i de la importància que es mantingui en equilibri. En la seva introducció diu que:

  • El medi ambient on vivim és força complex: mars plens de vida s'alternen amb continents que tenen gran varietat d'ecosistemes, com ara tundres, boscos, sabanes, rius i selves tropicals, on viuen multitud d'éssers vius. L'equilibri natural de tots aquests ecosistemes és fràgil, però resulta imprescindible perquè la vida continuï.
  • Malauradament, en els darrers últims segles, els éssers humans hem trencat l'equilibri de la biosfera destruint els hàbitats naturals, desforestant grans superfícies, generant muntanyes de residus, contaminant l'aire i enverinant els rius i mars.
  • El rescalfament del clima de la Terra causat per l'efecte hivernacle, la destrucció de la capa d'ozó que protegeix el planeta, la tala dels boscos tropicals, la pèrdua arreu del món de sòl fèrtil, la pèrdua accelerada d'espècies salvatges, així com la misèria creixent entre els pobres de la Terra, representen els nous problemes amb què s'haurà d'enfrontar la humanitat si vol salvar el planeta.



Moltes activitats humanes trenquen l'equilibri natural de la Biosfera.
  • No podem oblidar que el nostre entorn influeix i repercuteix directament en la nostra salut. Atacar el medi és, a la llarga, atacar-nos nosaltres mateixos.
  • Només una educació mediambiental correcta i generalitzada permetrà que el desig de progrés de les societats actuals sigui compatible amb la protecció i la conservació del medi en què vivim.
  • Hem de prendre consciència de la importància de tenir actituds de respecte envers el medi ambient, per tal de poder fer de la nostra Terra un món habitable no tan sols per als d'avui, sinó també per a les persones del demà.
  • El futur dels éssers vius sobre la Terra no està gens garantit, si no comencem a respectar el nostre planeta i aprenem les lliçons de l'Ecologia.
Per tant, en aquest portal trobarem diferents apartats sobre els problemes ambientals:

- L'aigua un bé escàs
- La contaminació de l'aigua dolça
- La contaminació del mar
- La contaminació atmosfèrica
- La pluja àcida
- La contaminació radioactiva
- L'efecte hivernacle
- L'afebliment de la capa d'ozó
- Residus tòxics
- La destrucció dels hàbitats

Per últim tenim unes endevinalles per a exercitar el que hem après.

Els problemes ambientals: la contaminació

Quan parlem de contaminació ens referim a l'alteració d'un medi natural per la incorporació, generalment deguda a l'acció directa o indirecta de l'home, de pertorbacions materials o radiacions que introdueixen modificacions de l'estructura, composició i funció dels ecosistemes afectats. La contaminació generalment augmenta el flux energètic, per tant la productivitat de l'ecosistema, però disminueix la diversitat. Els diferents agents contaminants (deixalles i partícules industrials i mineres, gasos, residus sòlids urbans, restes orgàniques, aigües residuals, pesticides, materials radioactius i els sorolls que es generen a les grans zones urbanes) determinen els diferents tipus de contaminació. El fort impacte de l’home sobre la natura és causat per l’augment exagerat del consum d’energia per individu.  
Podem profunditzar més sobre els problemes ambientals i sobre la contaminació en aquests enllaços.