dilluns, 12 d’octubre del 2009

L'equilibri entre l'activitat humana i el manteniment dels ecosistemes

Edu3.cat


La xarxa d'espais protegits europeus Natura 2000 és plena d'exemples d'equilibri entre l'activitat humana i el manteniment dels ecosistemes. "El medi ambient" explica en què consisteix aquesta xarxa i parla d'algunes experiències concretes.

La ramaderia extensiva ha suplit durant segles els ramats de cavalls salvatges i de bisons en el paper de mantenidors de les praderies a les grans planes de l'Europa central. Però l'abandó de la ramaderia extensiva ha posat en perill les praderies litorals, en afavorir el creixement arbustiu i de canyissars. Canvia l'ecosistema, i les aus que no poden aterrar marxen. La Reserva Natural de Luitemaa va impulsar un projecte de restauració finançat per la Unió Europea que ha permès el retorn de les aus gràcies al foment de la ramaderia tradicional.

La xarxa d'espais protegits europeus Natura 2000 és plena d'exemples de contribució entre l'activitat humana i el manteniment de l'equilibri dels ecosistemes. Com els arrossars als deltes dels rius ibèrics o l'explotació salina i les piscifactories a Portugal, que preserven els aiguamolls i, de retruc, faciliten l'alimentació a les aus de potes llargues.
La xarxa consta de vint-i-cinc mil zones, que abasten vuit-cents mil quilòmetres quadrats, el 20 % del territori de la Unió Europea. Amb la incorporació de Romania i Bulgària, s'arribarà als vint-i-vuit mil espais, amb un milió de quilòmetres quadrats.

Tot plegat no és pas una qüestió d'estètica, sinó l'intent d'aturar, l'any 2010, la pèrdua de biodiversitat, un símptoma de destrucció de l'equilibri natural, que és el que garanteix la qualitat de l'agricultura, de la pesca, de l'aigua que bevem i de l'aire que respirem.